Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ «ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ» ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΜΠΡΑΟΥΝ



Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της
δολοφονίας του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, δίνει ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Από τις 9 Αυγούστου μέχρι χθες που έδωσε συνέντευξη στον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο, ο Ντάρεν Ουίλσον δεν είχε μιλήσει δημοσίως για τα γεγονότα που οδήγησαν στο φόνο του 18χρονου που έγινε η θρυαλλίδα για βανδαλισμούς, επεισόδια, διαμαρτυρίες απ' άκρου σ' άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι την απόφαση του σώματος των ενόρκων, που αποτελείτο από εννέα λευκούς και τρεις μαύρους, να μην τον παραπέμψουν σε δίκη, ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον είχε μείνει σιωπηλός...




Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κατάθεση που είχε δώσει ο Ουίλσον στους αστυνομικούς, από τις 9 Αυγούστου, δηλαδή αμέσως μετά τη δολοφονία του 18χρονου, αποκτά βαρύνουσα σημασία. 
Το protothema.gr σας παρουσιάζει ολόκληρη την κατάθεση του αστυνομικού που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Πολλοί θεωρούν ότι η κατάθεση του αστυνομικού δημιουργεί νέα ερωτήματα, ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες την χαρακτήρισαν απίστευτη «κυριολεκτικά».

Ο εισαγγελέας του Σαιντ Λούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ, έδωσε την Δευτέρα το βράδυ στην δημοσιότητα την κατάθεση που έδωσε ο Ουίλσον στην αστυνομία, αμέσως μετά τον φόνο του 18χρονου αφροαμερικανού.

Ο αστυνομικός αναφέρει ότι το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου και ενώ βρισκόταν μέσα στο περιπολικό του, στο κέντρο του Φέργκιουσον, άκουσε στον ασύρματο ότι έγινε κλοπή σε κατάστημα στην αγορά της πόλης. Αμέσως οδήγησε προς το σημείο και σε κεντρικό δρόμο συνάντησε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν μαζί με φίλο του, που βάδιζαν στην μέση του δρόμου, πάνω στην κίτρινη λωρίδα.

Ο αστυνομικός σημειώνει ότι ο 18χρονος  κρατούσε στο αριστερό του χέρι πακέτα με σιγκαρίλος (πουράκια), τα οποία συμπέρανε ότι ήταν κλεμμένα από το κατάστημα που αναφέρθηκε ότι έγινε κλοπή. Ο Ουίλσον, σύμφωνα με την κατάθεσή του, υποστηρίζει ότι ζήτησε από τους δύο εφήβους να ανέβουν στο πεζοδρόμιο και τότε ο Μπράουν του μίλησε με χυδαία και υβριστικά λόγια. Ο διάλογος των δύο αντρών σύμφωνα με τον αστυνομικό είναι ο παρακάτω:

 - Ε, παιδιά γιατί δεν περπατάτε από το πεζοδρόμιο;

- Είμαστε σχεδόν στον προορισμό μας

- Μα τι κακό έχει το πεζοδρόμιο;

- Γα...ο, δεν μας νοιάζει τι λες

Ο Ουίλσον αναφέρει ότι στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα του περιπολικού και φώναξε στους δύο νέους να πάνε κοντά του, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο,ο Μπράουν του μίλησε άσχημα (γα...ο, τι θα κάνεις;) και χτύπησε την πόρτα του αστυνομικού οχήματος κλείνοντάς την. Σε αυτό το σημείο ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να ανοίξει πάλι την πόρτα, αλλά το νεαρό παιδί τον εμπόδισε και άρχισε να του δίνει γροθιές από το παράθυρο του οχήματος.

Ο αστυνομικός συνεχίζει να διηγείται ότι ο 18χρονος συνέχισε να τον χτυπά με μπουνιές στο πρόσωπο και μάλιστα έδωσε τα πακέτα με τα πουράκια, που κρατούσε στο αριστερό του χέρι, στον φίλο του, αφροαμερικανό επίσης, για να έχει ελεύθερα και τα δυο του χέρια.

Τότε, ο Ουίλσον κοίταξε να πάρει το σπρέι πιπεριού για να αντιμετωπίσει τον νεαρό, αλλά σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να ψεκάσει και τα δικά του μάτια, λόγω της κοντινής απόστασης με τον Μπράουν, είδε ότι ο φακός του ήταν μακριά, δεν είχε μαζί του τέιζερ και κατέφυγε στη μόνη δυνατή για εκείνον λύση... το όπλο του!

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του 28χρονου αστυνομικού, ο 18χρονος, όταν είδε το όπλο του το άρπαξε και έγινε μια πάλη μεταξύ των δύο αντρών, μέχρι που ο ασυνομικός το ανέκτησε ξανά. Κατά την διάρκεια της πάλης τους για το όπλο ο αστυνομικός καταθέτει ότι ο νεαρός αφροαμερικανός του μίλησε χυδαία και τον προκάλεσε λεκτικά, ενώ ο ίδιος έριξε τον πρώτο πυροβολισμό, που έσπασε το τζάμι του περιπολικού.

Μετά τον πυροβολισμό οι δύο νεαροί άρχισαν να τρέχουν, σύμφωνα με τον Ουίλσον, ο οποίος βγήκε από το περιπολικό και τους κυνήγησε, ενώ παράλληλα τους καλούσε να πέσουν στο έδαφος. Ο 28χρονος αστυνομικός αναφέρει ότι ο νεαρός είχε συνέχεια το ένα χέρι στη ζώνη του, θέλοντας προφανώς να τονίσει ότι πιθανόν ο νεαρός είχε όπλο, όμως από την αρχή έχει γίνει γνωστό ότι το παιδί δεν οπλοφορούσε.

Ο λευκός αστυνομικός υποστηρίζει ότι πυροβόλησε πολλές φορές προς τον 18χρονο για να τον σταματήσει, αφού παρά τις διαταγές του για να πέσει στο έδαφος, εκείνος δεν υπάκουσε ποτέ.



Στην κατάθεση του ο Ουίλσον αναφέρει ότι Μπράουν είχε το πιο «επιθετικό πρόσωπο» ανθρώπου που έχει δει ποτέ στη ζωή του... Ο 28χρονος άντρας πυροβόλησε πολλές φορές και ο 18χρονος έπεσε στο έδαφος νεκρός.

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μάικλ Μπράουν ήταν ένα νεαρό παιδί που πήγαινε στο κολέγιο και δεν είχε καμία ανάμιξη σε εγκληματικές δραστηριότητες. Ένα «γιατί»,  γεννάται από το σύνολο της κατάθεσης του λευκού αστυνομικού, γιατί ο 18χρονος να θέλει να επιτεθεί στον αστυνομικό και γιατί να τον προκαλεί, επίσης η κατάθεση του Ουίλσον περιέχει ανακρίβειες, όπως στα πόσα μέτρα απόσταση από το περιπολικό πυροβόλησε τον Μπράουν.



Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον κυνήγησε μόνο έξι με εννιά μέτρα απόσταση από το περιπολικό, ενώ η έρευνα έδειξε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε σε απόσταση 45 μέτρων από το αστυνομικό όχημα.

Αν η δικαιοσύνη είχε αποφασίσει να παραπέμψει σε δίκη τον 28χρονο αστυνομικό ενδεχομένως θα μπορούσε να απαντηθούν πολλά από τα ερωτηματικά που βασανίζουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αλλά και την οικογένεια του νεκρού. Τώρα με την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο λευκός αστυνομικός, το χάσμα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους στην αμερικανική κοινωνία γίνεται όλο και βαθύτερο...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου