Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ



«Η αλήθεια κατασκευάζεται»
Γράφει η 

Σοφία Ελευθεριάδου


          Η αλήθεια είναι κάτι που κατασκευάζεται, πίστευε ο δόκτωρ Γιόζεφ Γκέμπελς. Και τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ κυκλοφόρησε η φήμη ότι διευθυντής σχολείου
απέβαλε μαθητή επειδή ζήτησε έπαρση σημαίας. Είναι γελοίο (και συνάμα επικίνδυνο) και μόνο να πιστέψει κανείς έστω και για λίγο ότι μπορεί το γεγονός να ευσταθεί. Ποτέ και σε κανένα σχολείο δεν παίρνει μαθητής αποβολή με μια αιτία, μια μέρα και στα καλά καθούμενα. Μόνο μετά από επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές και αφού έχουν προηγηθεί συστάσεις κι άλλες προσπάθειες εκ μέρους του σχολείου, τότε μπορεί να φτάσει ο Σύλλογος Διδασκόντων (κι όχι ο διευθυντής μόνος του) στην ποινή της αποβολής. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο ψέμα που διαδόθηκε.
          Το δεύτερο ψέμα αφορά την καταγωγή και το πρόσωπο του συγκεκριμένου διευθυντή. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του σε πολιτιστικό σύλλογο, να συνταξιδέψουμε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και τιμώντας με περηφάνια τα σύμβολα της πατρίδας μας, σε παρελάσεις, φολκλορικά φεστιβάλ κλπ. Σε επέτειο μάλιστα της 25ης Μαρτίου ετοιμάσαμε από κοινού παρουσίαση για εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, με τίτλο: «Ο Όλυμπος και τα Πιέρια στην Επανάσταση του ’21». Το όνομά του δεν φαινόταν πουθενά, αλλά συγκέντρωσε σε CD (τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα φλασάκια και το Facebook) φωτογραφίες από την επανάσταση του 1878 στο Λιτόχωρο, από τους Λαζαίους στη Μηλιά και άλλα σημεία μαχών, που υμνούν τη συμβολή της Πιερίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους. Την ίδια εκδήλωση παρουσιάσαμε ανήμερα της εθνικής επετείου και στο Αίγιο.
          Υπάρχουν άνθρωποι, δηλαδή, που αγαπούν και αγωνίζονται για την Ελλάδα σεμνά, αθόρυβα και χωρίς να προβάλλονται.
          Τρίτο ψέμα ότι ο ενήλικας μαθητής της Α΄ τάξης Λυκείου και πρόεδρος 15μελούς τιμωρήθηκε επειδή αγαπάει την πατρίδα και τη σημαία, και μάλιστα έχει και 500 μαθητές με το μέρος του. Μα αν ρωτήσεις τους μαθητές αν θέλουν κάθε μέρα έπαρση σημαίας με εθνικό ύμνο ή και ολόκληρη γιορτή κάθε πρωί, φυσικά και θα ψηφίσουν θετικά, αφού θα έτσι θα καθυστερήσουν να πάνε για μάθημα. Και αν μπούμε στη διαδικασία να ρωτάμε τους μαθητές, τότε δεν χρειάζονται οι νόμοι, το υπουργείο και οι κανονισμοί. Μπορούν να αποφασίζουν με στατιστική πλειοψηφία και με δημοψηφίσματα ποια μαθήματα θέλουν να διδάσκονται, τι ώρα να έρχονται για μάθημα και άλλα παρόμοια. Άλλωστε σε κανέναν έφηβο δεν αρέσει το πρωινό ξύπνημα στις 7.
          Πάντως είναι γενικά λυπηρό 20χρονοι νέοι, αντί να αγωνιούν για το δύσκολο μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους, τη φτώχεια, την ανεργία, την αδικία τριγύρω τους και τα προβλήματα της παιδείας γενικώς, ασχολούνται με τη σημαία και τον εθνικό ύμνο. Και μαζί μ’ αυτούς βρήκαν ευκαιρία και κάποιοι πολιτικοί να κάνουν το ίδιο, επειδή δεν έχουν άλλη πολιτική πρόταση προφανώς.
          Οφείλουμε όμως σεβασμό προς τα σύμβολά μας, προς την πατρίδα και προς τους δασκάλους, που καθημερινά δίνουν αγώνα με και για τα παιδιά μας, τα «οργισμένα νιάτα».
          Εύχομαι ο τιμωρημένος μαθητής να μην πάει ποτέ μετανάστης στη Γερμανία, να μην πέσει ποτέ στη ζωή του θύμα βίας και ρατσισμού, γιατί αργά θα καταλάβει, θα μετανιώσει και θα πει μέσα του: «τι έκανα τότε;»
Σοφία Ελευθεριάδου
Δασκάλα-Μετεκπαιδευόμενη παιδαγωγός
Ms-Φιλόλογος
Τοπική Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης
Μέλος παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου