Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ



Με το δάκτυλο στο… ποντίκι του υπολογιστή τους
αναμένουν πλέον εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τις 100 δόσεις στην εφορία στο Taxisnet. Αυτόματα και «επί της οθόνης» του υπολογιστή τους θα δουν τι χρωστούν, ποια ρύθμιση τους ταιριάζει και τα ειδικά εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για πληρωμή των δόσεων.
 
Μέσα στην ημέρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφεται η νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου και, όπως όλα δείχνουν, από την Πέμπτη πλέον θα μπορούν να  γίνοναι δεκτές οι πρώτες αιτήσεις στην ηλεκτρονική πύλη www. gsis.gr.
 
Πριν την «επίσημη πρώτη» της νέας διαδικασίας ρύθμισης χρεών χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες εντατικής προετοιμασίας για τη σύνταξη της εφαρμοστικής εγκυκλίου και τις αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα βλέπει ο φορολογούμενος στη οθόνη του, ώστε να εξατομικευτούν όλες οι περιπτώσεις οφειλετών που θα κάνουν χρήση της.
 
Χρειάστηκαν όμως και επίπονες διαρπαγματεύσεις με την Τρόικα, έως ότου πειστούν οι ελεγκτές πως η ρύθμιση δεν μπορεί να αλλάξει ξανά πια, αφού μετά και την αναταραχή που προκάλεσε η αναθεώρησή της (για να εξαιρεθούν από τις 100 δόσες οι τρεχουσες δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος) θα έπεφτε στο κενό κάθε προσπάθεια  εκ μέρους των δανειστών για να αλλάξει ξανά η δομή και το περιεχόμενο της διάταξης (γιατί απλά δεν θα βρισκόταν βουλευτής να την ψηφίσει)!
 




Όποιος πρόλαβε!
Επί της ουσίας όμως η Τρόικα διατηρεί τους ενδοιασμούς της και προειδοποιεί πως λόγω της τμηματικής καταβολής των δόσεων θα κάνουν «κοιλιά» τα κρατικά έσοδα. Υπολογίζει πως η «ζημιά» για τον προϋπολογισμό ίσως ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Διαφωνεί για τις πάνω από 72 δόσεις πο προσφέρονται στο 97% των οφειλετών και θεωρεί άδικο να πληρώνουν με δόσεις όσοι έχουν μεγάλη περιουσία και καταθέσεις από τις οποίες το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει ταχύτερα έσοδα. Βάζει όμως «νερό στο κρασί της» μέχρι νεοτέρας, αναμένοντας να δει τις εισπράξεις στο τέλος του Νοεμβρίου.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρχές Δεκεμβρίου η Τρόικα θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση. Θα δει πόσοι από τους 4 εκατομμύρια οφειλέτες μπήκαν και πλήρωσαν άμεσα (μέσα σε 3 μέρες από την αίτηση) την πρώτη δόση και αν άφησαν απλήρωτες νέες υποχρεώσεις τους.
 
Αν η ανταπόκριση είναι μικρή ή και εάν αφήσουν πολλοί απλήρωτες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, τότε αναμένεται να επανέλθουν πιεστικά στο ζήτημα, απαιτώντας είτε αλλαγή της ρύθμισης ή ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα για το 2015.
 
Με την έννοια αυτή, οι φορολογούμενοι ίσως χρειαστεί να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους και να μην αναμένουν έως τον Μάρτιο αφού δεν αποκλείεται να αλλάξει ξανά κάτι, για λόγους «ανωτέρας βίας» και, τελικά να μείνουν εκτός νυμφώνος όσοι δεν προλάβουν.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου