Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο Ομπάμα εξοπλίζει τους Κούρδους και αδειάζει τον Ερντογάν!!

Ο Ομπάμα εξοπλίζει τους Κούρδους και αδειάζει τον Ερντογάν

Η χρονική ακολουθία των γεγονότων αποτυπώνει γλαφυρά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας αναφορικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης των τζιχαντιστών αλλά και με τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην κινούμενη άμμο της Μέσης
Ανατολής γράφει ο Γιώργος ΣΚΑΦΙΔΑΣ στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ (www.ethnos.gr).

Μεσημέρι της Κυριακής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει απερίφραστα την πρόταση για εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι ενάντια στους τζιχαντιστές κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα αποκηρύττει τους Κούρδους του Κομπάνι ως «τρομοκρατική οργάνωση». «Για εμάς, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης PYD (σ.σ. το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα) είναι ίδιο με το PKK, και αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση», σημειώνει ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ να μιλούν ανοιχτά για την παροχή στήριξης στο PYD και να περιμένουν από την Τουρκία να συμφωνήσει».
Ρίψεις από C-130
Μερικές ώρες μετά. Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Ο Ομπάμα στέλνει όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του PYD στο Κομπάνι «αδειάζοντας» τον Ερντογάν. Αμερικανικά αεροσκάφη τύπου C-130 πραγματοποιούν ρίψεις όπλων, πυρομαχικών και ιατρικών προμηθειών προς όφελος των Κούρδων που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία. Τα δημοσιεύματα μιλούν για συνολικά 21 έως 24 τόνους στρατιωτικής βοήθειας.

Μεσημέρι της Δευτέρας. Η Αγκυρα ανακοινώνει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως προτίθεται να διευκολύνει τη διέλευση μέσω τουρκικού εδάφους Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ προς τη Συρία. «Βοηθούμε τους Πεσμεργκά να φτάσουν στο Κομπάνι. Ποτέ μας δεν θελήσαμε να δούμε το Κομπάνι να πέφτει… Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις συμμαχικές δυνάμεις», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το είδος και τον όγκο της βοήθειας που θα προσφέρουν οι Πεσμεργκά, οι οποίοι να σημειωθεί πως δίνουν παράλληλα τον δικό τους πόλεμο εναντίον του ISIS στο έδαφος του Ιράκ (κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως στην πράξη δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια).
Σημαντική σημείωση: οι Πεσμεργκά και το καθεστώς του Μασούντ Μπαρζανί στο Ιρακινό Κουρδιστάν μπορεί να είναι Κούρδοι αλλά έχουν επανειλημμένως κοντραριστεί (πολιτικά και στρατιωτικά) με το PKK… Η χθεσινή πρωτοβουλία της Τουρκίας αποτελεί κίνηση τακτικής εκ μέρους μιας χώρας η οποία εξακολουθεί να διατηρεί διφορούμενη στάση απέναντι στη τζιχαντιστική απειλή. Θέλει να πολεμήσει το ISIS αλλά με δύο προϋποθέσεις: να ανατραπεί ο Ασαντ και να μην ενισχυθούν οι Κούρδοι.
Υπενθυμίζεται πως στις 2 Οκτωβρίου η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε με 298 ψήφους υπέρ έναντι 98 κατά δώσει το πράσινο φως για: το άνοιγμα των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε συμμαχικές δυνάμεις, τη διέλευση ξένων δυνάμεων μέσω της Τουρκίας και την εμπλοκή της χώρας (ακόμη και με χερσαία στρατεύματα) στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία. Ωστόσο, πίσω στο παρόν, τρεις εβδομάδες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω, πράγμα που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Ουάσιγκτον.
Συνομιλία
Σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων πάντως, Ουάσιγκτον και Αγκυρα προσπαθούν να παρουσιάσουν προς τα έξω μια εικόνα συνεργασίας. Οι Ερντογάν και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία μέσα στο Σαββατοκύριακο με θέμα τις επόμενες κινήσεις στη Συρία. Ο Ερντογάν λέγεται μάλιστα πως είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους στο Κομπάνι, μια απόφαση η οποία «δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής» αλλά «κίνηση έκτακτης ανάγκης» σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι.
Στην πράξη, ωστόσο, η καχυποψία παραμένει, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών στην περιοχή εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά θολές. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το PKK (με το οποίο το συριακό PYD διατηρεί στενούς δεσμούς) αντιμετωπίζεται επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την ΕΕ.
PHOTO via WHITE HOUSE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου