Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΈΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ;


Όταν υποβάλλετε αίτηση για μια
θέση εργασίας στην Αυστρία, είναι σημαντικό να υπογραμμίσετε τις τεχνικές σας δεξιότητες στο βιογραφικό και τη συνέντευξη, να απευθύνετε την αίτηση στο κατάλληλο πρόσωπο της εταιρείας και να μάθετε γερμανικά, σύμφωνα με τον νέο οδηγό EURES «Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση;». Ο οδηγός παρέχει συμβουλές στα άτομα που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι αναζητούν εργασία στην Αυστρία είναι ότι είναι απολύτως αναγκαία η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, καθώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και η σχετική επικοινωνία πραγματοποιούνται εξολοκλήρου στα γερμανικά», εξηγεί ο Hermann Gössinger, σύμβουλος EURES στο Γκρατς, στην Αυστρία. Τα βιογραφικά και οι συνοδευτικές επιστολές πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένα στα γερμανικά. «Τα αγγλικά δεν αρκούν, με εξαίρεση για ορισμένα πολύ εξειδικευμένα επαγγέλματα στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών», τονίζει ο Hermann.
Αυτό αποτελεί καλό νέο για τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, για τους οποίους υπάρχει σήμερα μεγάλη ζήτηση στην Αυστρία. Μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, όπως τα καταγράφει τον Φεβρουάριο του 2014 το Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (European Vacancy Monitor) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκαταλέγονται οι γραμματείς διοίκησης και οι ειδικευμένοι γραμματείς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οι υπάλληλοι γραφείου γενικών καθηκόντων.
Υπάρχει επίσης μεγάλη εποχική ζήτηση για εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού και της γαστρονομίας. «Η χειμερινή περίοδος ξεκινάει στο τέλος Δεκεμβρίου και διαρκεί έως το Πάσχα. Οι διαδικασίες επιλογής συνήθως πραγματοποιούνται σύντομα και ξεκινούν τον Οκτώβριο το νωρίτερο», διευκρινίζει ο Hermann.
Διαδικτυακή διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υπήρχαν 66 700 κενές θέσεις εργασίας στην Αυστρία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων. Οι περισσότερες κενές θέσεις δημοσιεύονται στους δικτυακούς τόπους της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης της Αυστρίας και των κυριότερων εφημερίδων. «Με τέσσερις έως πέντε δικτυακούς τόπους έχετε καλύψει ολόκληρη την αυστριακή αγορά εργασίας. Πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τους εν λόγω δικτυακούς τόπους, καθώς δημοσιεύονται εκεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας», συμβουλεύει ο Hermann.
Ο οδηγός του EURES υπογραμμίζει ότι για μια πρώτη επικοινωνία με έναν πιθανό εργοδότη είναι σημαντικό να βρείτε το όνομα του προσώπου στο οποίο πρέπει να απευθύνετε την αίτηση. Ο Hermann προτείνει τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί για την υποβολή αίτησης αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικώς. «Η αίτησή σας δεν πρέπει να είναι υπερβολικά εκτενής: αρκούν μια συνοδευτική επιστολή και ένα βιογραφικό, δεν χρειάζονται άλλα έγγραφα και πιστοποιητικά στην παρούσα φάση», δηλώνει. Σύμφωνα με τον οδηγό του EURES, τα βιογραφικά πρέπει να είναι σύντομα, με χρονολογική σειρά και να περιλαμβάνουν φωτογραφία. Τα βιογραφικά Europass δεν αποτελούν συνήθη πρακτική στην Αυστρία.
Απαραίτητη η προετοιμασία και η ανάληψη πρωτοβουλίας
Αφού κληθούν σε συνέντευξη, τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να αποδείξουν τις τεχνικές τους δεξιότητες και τις γνώσεις τους σχετικά με το μέγεθος της εταιρείας, την εικόνα της και τη φιλοσοφία της. Σύμφωνα με τον Hermann Gössinger, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα τους τεθούν ερωτήματα σχετικά με τις ειδικές γνώσεις τους, τα οποία δεν περιορίζονται απλώς στις τεχνικές δεξιότητες, όπως η ευελιξία ή η συνεργασία στο πλαίσιο ομάδας.
Μετά τη συνέντευξη, οι υποψήφιοι πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στην εταιρεία και να ρωτήσουν σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας επιλογής, αναφέρει ο οδηγός EURES. Οι εργοδότες αναμένουν από τους υποψηφίους να επιδείξουν ενθουσιασμό και δεν επικοινωνούν πάντα αυτομάτως μαζί τους.





Πηγή: Eures

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου