Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Μήπως πάσχω από μεταβολικό σύνδρομο; Τι μετρήσεις πρέπει να κάνω;


Μεταβολικό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο ή παλαιότερα σύνδρομο Χ , είναι ένα σύμπλεγμα διαταραχών που περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και του διαβήτη και του
προδιαβήτη, σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, τις υπέρ-λιπιδαιμίες, την αρτηριακή πίεση και την έλλειψη άσκησης και εμφανίζεται πολύ συχνά και στα δύο φύλα. Θεωρείται σιωπηλός εχθρός για τον σύγχρονο άνθρωπο και είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση και την εγκατάσταση του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τι ασθένειες προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο;
Με απλές μετρήσεις μπορούμε να αναγνωρίσουμε το σύνδρομο αυτό που παρόλο που δεν δίνει ηχηρά συμπτώματα για την υγεία, αλλά κρύβει κινδύνους για την μετέπειτα εξέλιξη της. Αν το μεταβολικό σύνδρομο δεν διαγνωσθεί σωστά ή υποεκτιμηθεί, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιη η  νόσηση από  την λεγόμενη «τριάδα» ασθενειών σχετιζομένων με το σύνδρομο αυτό :

Παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου :
Εάν παρουσιάζετε 3 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, είναι πιθανό να έχετε ήδη αναπτύξει το σύνδρομο αυτό:
  • Κοιλιακή Παχυσαρκία : μετρήστε την περιφέρεια μέσης σας με μια μεζούρα, χωρίς να φοράτε ρούχα. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται τοποθετώντας την μεζούρα  σχετικά χαλαρά και όχι πολύ σφιχτά, 2 εκατοστά πιο πάνω από την περιοχή αφαλού. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση πάνω από 90 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά για τους άνδρες. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, υπολογίστε 8 εκατοστά πιο κάτω ως μέγιστο όριο.

  • Υψηλά τριγλυκερίδια : με μια απλή αιματολογική μέτρηση, μπορείτε να διαπιστώσετε το αριθμό των τριγλυκεριδίων σας. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση από 150 mg/dl και πάνω, για άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ιστορικού.

  • Χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL : με την ίδια απλή αιματολογική μέτρηση, μπορείτε να διαπιστώσετε το επίπεδο της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης σας, HDL . Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση κάτω από 40 mg/dl  για άνδρες και κάτω από 50 mg/dl  για γυναίκες ανεξαρτήτως ιστορικού.

  • Μετρήστε την πίεση σας : ένα ημερολόγιο τακτικών μετρήσεων που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, θα σας βοηθήσει να κατανοήστε αν η αρτηριακή σας πίεση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ή όχι. Επικίνδυνη θεωρείται η αρτηριακή πίεση πάνω από 130 mm Hg για την υψηλή ή μεγάλη ή συστολική πίεση και πάνω από 85 mm Hg για την χαμηλή ή μικρή ή διαστολική πίεση για άνδρες και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού.

  • Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος : με την ίδια απλή αιματολογική μέτρηση, μπορείτε να διαπιστώσετε το επίπεδο της γλυκόζης νηστείας σας. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση πάνω από 100 mg/dl σακχάρου αίματος νηστείας για άνδρες και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού, όταν επαναλαμβάνεται τακτικά σαν μέτρηση και δεν αποτελεί τυχαίο στοιχείο στα πλαίσια ενός τυχαίου ελέγχου.

  • Χαμηλή φυσική δραστηριότητα, καθιστική ζωή, έλλειψη κίνησης και άσκησης, για άνδρες και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ιστορικού.
υπέρταση
Οι μετρήσεις αυτές θεωρούνται αξιόπιστες και είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά  διαστήματα , ακόμα και αν βρεθούν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, ακριβώς επειδή κάθε αλλαγή στην ζωή, στο βάρος και στην διατροφή μας, μπορεί να επηρεάσει θετικά την  εγκατάσταση του μεταβολικού συνδρόμου. Είναι καλό να μην επαναπαυόμαστε σε μια φυσιολογική μέτρηση που μπορεί σήμερα να διαπιστώσουμε.
Ο γιατρός και ο διαιτολόγος μας μπορούν σε κάθε περίπτωση να μας βοηθήσουν ακόμα και αν ανήκουμε στο σύνολο του πληθυσμού που εμφανίζει το σύνδρομο αυτό και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος των μετρήσεων. Η αντιστροφή μιας κακής κατάστασης  για την υγεία μας.
diaitologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου