Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ετοιμάζουν μουσουλμανική προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά το Σάββατο

Εορτασμοί για την επέτειο της άλωσης δεν έγιναν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λόγω του πένθους για την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα, ωστόσο το Σάββατο ο Σύλλογος Νεολαίας της
Ανατολίας ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση έξω από την Αγιά Σοφιά κατά την οποία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή. Σύμφωνα με την οργάνωση στην προσευχή θα συμμετάσχουν 100 χιλιάδες πιστοί νέοι.

Ο Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας υπάγεται στο ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας που είχε ιδρύσει ο Νετζμεντίν Ερμπακάν, τον πολιτικό μέντορα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η οργάνωση κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 561ης επετείου της άλωσης, η οποία θα γίνει φέτος στις 31 Αυγούστου.
Στις 4.00 το απόγευμα θα γίνει η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά. «Πάρε το σετζαντέ σου κι έλα» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί η ισλαμική οργάνωση. Σετζαντέ είναι το μικρό χαλί πάνω στο οποίο γίνεται προσευχή. Πάντως ακόμη και οργανώσεις νεολαίας του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην προσευχή, επικεφαλής της οποίας θα είναι
ο Αμπντουλλάχ Μπασφάρ, ένας από τους ιμάμηδες της Κάαμπα στη Μέκκα.
Πάντως αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρώην Προέδρου του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, Γιουσούφ Χαλάτσογλου, από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) o οποίος  ισχυρίσθηκε ότι στο διάταγμα, που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή του τεμένους της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή. «Το εν λόγω διάταγμα δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου, η δε υπογραφή που λέγεται ότι είναι του Ατατούρκ είναι πλαστή», είπε ο Χαλάτσογλου.
Από την άλλη, Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των ενεργειών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Στο κείμενο της εκστρατείας με τον τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει ως μουσείο» υπέγραψαν περισσότεροι από 1000 ιστορικοί, ειδικοί και διανοούμενοι.
Σε συνέντευξη Τύπου είπαν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ως μουσείο.
m.ignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου