Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Μετά την υπογραφή, την Τετάρτη 23 Απριλίου, της συμφωνίας με την γερμανική KfW για την συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) με 100 εκατ. ευρώ ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης
Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ως νομικού προσώπου, κάτι που θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακά έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια και άλλα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.
H νομική μορφή του IfG θα είναι Umbrella Fund με την δημιουργία αρχικά των αντίστοιχων τριών Υπο-ταμείων (Sub-funds):
  1. Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.
  2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης
  3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια
Η λειτουργία του IfG θα ξεκινήσει από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο Umbrella Fund), που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει η KfW. Στο ίδιο υπό-ταμείο θα κατατεθούν και τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο (από τα 350 εκατ. συνολικά που θα εισφερθούν σταδιακά), τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί από το ΠΔΕ.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια του Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν αφενός με τη λειτουργία, τους επόμενους μήνες, των δύο επόμενων υπο-ταμείων και αφετέρου με τη μόχλευση των κεφαλαίων από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Το σημαντικό, όπως έχει δείξει η εμπειρία, είναι να γίνει σωστή αρχή. Για παράδειγμα το European Fund for Southeastern Europe (EFSE) που συστήθηκε το 2008 με αρχικά κεφάλαια χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ύψους 280 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή επίσης της KfW, σήμερα έχει παράσχει χρηματοδοτικά κεφάλαια άνω των 2,5 δις. Ευρώ.
Παράλληλα:
  • Υπάρχει ισχυρή βούληση της Γαλλικής Κυβέρνησης να συμμετέχει επίσης στο IfG μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή BPI της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (Banque des Public Investiments).
  • Έχει εκφρασθεί κατ αρχήν ενδιαφέρον από την κυβέρνηση του Abu Dahbi καθώς και την China Development Bank.
  • Είναι σε εξέλιξη επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο.
Με τη δημιουργία του Ταμείου η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη - εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
  • Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία
  • Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
  • Κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.
Τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια των επαφών σε πολιτικό επίπεδο του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης για την δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Συγκεκριμένα:
  1. Ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση του Ταμείου (4224/2013).
  2. Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εξειδικευμένες μελέτες για το IfG κατόπιν συνεννόησης με την KFW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB/EIF) το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών (CDC/BPI) και εκπροσώπους της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν από τους εγνωσμένου διεθνούς κύρους οίκους Finance in Motion, OliverWyman και Ernst & Young, προσδιορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η λειτουργία των τριών επιμέρους υπό ίδρυση ταμείων (Χρηματοδότησης ΜΜΕ, Κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε ΜΜΕ και Χρηματοδότησης Έργων Υποδομής) με στόχο την κάλυψη σημαντικών κενών στη χρηματοδότηση διαφόρων τομέων της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς.
  3. Δεσμεύθηκαν τα 100 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει σε αυτή τη φάση το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου