Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η Α. ΜΕΡΚΕΛ ΧΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ




Το πόσο σωστή και επιβεβλημένη, τουλάχιστον για το κόμμα της, ήταν η απόφαση της Ανέτε Σαβάν να παραιτηθεί από το υπουργείο Παιδείας φαίνεται σήμερα σε δημοσκόπηση του δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας BILD.


Το 62 % των ερωτηθέντων και το 68 % των οπαδών των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) είναι της άποψης ότι η υπόθεση της αφαίρεσης του διδακτορικού τίτλου της Α. Σαβάν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και για την ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προσωπικά. Τις δε διαβεβαιώσεις της πρώην υπουργού ότι ούτε έχει αντιγράψει και ούτε έχει εξαπατήσει, πιστεύουν μόλις το 1/3 των Γερμανών.

Οι αρνητικές αυτές γνώμες αποτυπώνεται ήδη και στην πρόθεση ψήφου των πολιτών. Στο κυριακάτικο πολιτικό βαρόμετρο της ίδιας εφημερίδας, τα τελευταία στοιχεία του οποίου συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη, δηλαδή μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του πανεπιστημίου Ντίσελντορφ για αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου, οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν μια μονάδα και υποχωρούν στο 40 %, οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15 %, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν το 27 % όπως επίσης και το Κόμμα της Αριστεράς το 7%. Οι δε Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και παραμένουν εκτός βουλής.

Η παραίτηση

Οι πιέσεις είχαν γίνει αφόρητες για την Ανέτε Σαβάν τις τελευταίες ημέρες. Η αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου από μια υπουργό Παιδείας και Έρευνας εξαιτίας «συστηματικής και συνειδητής λογοκλοπής» στέρησε από την καγκελάριο οποιοδήποτε επιχείρημα για να διατηρήσει στην θέση της την Ανέτε Σαβάν. Η ίδια η πρώην υπουργός δικαιολόγησε την παραίτησή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται «να βλάψει το αξίωμά της». Επανέλαβε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της ειδικής επιτροπής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και ευχαρίστησε όλους όσους της συμπαραστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Στο διδακτορικό μου ούτε αντέγραψα, αλλά ούτε παραπλάνησα. Όπως έχω πει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, οι κατηγορίες με αγγίζουν βαθιά. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αφρική είχα χρόνο να σκεφτώ καλά για τις πολιτικές συνέπειες. Η προσφυγή μιας υπουργού Επιστημών εναντίον ενός πανεπιστημίου συνοδεύεται από προβλήματα: για το αξίωμά μου, το υπουργείο, για την κυβέρνηση και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Αυτό ακριβώς θέλω να αποφύγω, αυτό δεν γίνεται, δεν επιτρέπεται να υποστεί πλήγμα το αξίωμα».

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε πως δέχθηκε την παραίτηση της Ανέτε Σαβάν «με βαριά καρδιά». «Χθες το βράδυ η Ανέτε Σαβάν μου πρότεινε την παραίτησή της από το αξίωμα της υπουργού Παιδείας και Επιστημών. Δέχθηκα αυτή την παραίτηση με πολύ βαριά καρδιά. Ενημέρωσα σχετικά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Γιοχάνα Βάνκα η νέα ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας

Είχε προηγηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με την πρώην υπουργό, μετά το πέρας της οποίας η Άγκελα Μέρκελ εξήρε την εξαίρετη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες της Ανέτε Σαβάν προς την Επιστήμη και την Εκπαίδευση της Γερμανίας. «Την ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Η πρώην υπουργός θεωρείται μια από τις πιο έμπιστες συνεργάτιδες της καγκελαρίου και σημαντικό της στήριγμα στο υπουργικό συμβούλιο.

Την Ανέτε Σαβάν θα διαδεχθεί στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας η υπουργός Επιστημών της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας Γιοχάνα Βάνκα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στο διδακτορικό της Σαβάν με θέμα «Άτομο και Συνείδηση», που κατέθεσε το 1980, υιοθετούνται σε μεγάλη έκταση κείμενα χωρίς όμως να αναφέρεται η πηγή τους. Επί μήνες η υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι υπάρχουν ενδεχομένως λάθη από απροσεξία, αλλά δεν γίνει καμία προσπάθεια παραπλάνησης ούτε λογοκλοπή. Ας σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο έχει βαθμολογήσει τότε το διδακτορικό της Ανέτε Σαβάν με «άριστα».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου