Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ (ΑΚΟΜΗ) ΤΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ''



Σωτήρα «αναζητεί» το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία Παλλάς». Στα αζήτητα εδώ και έναν χρόνο, το «πεντάστερο των μεγάλων αστέρων» βγαίνει στο σφυρί σε ανοιχτό διαγωνισμό για την εξεύρεση αναδόχου που θα αναλάβει την
ενοικίαση του οκταώροφου ξενοδοχείου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με ελάχιστο ενοίκιο τα 50.000 ευρώ τον μήνα. Στις αρχές Δεκεμβρίου οι υπεύθυνοι του «Μακεδονία Παλλάς» συγκάλεσαν συνέλευση παρουσία όλων των εργαζομένων και τους ανακοίνωσαν πως πρέπει να προχωρήσουν σε ακυρώσεις όλων των κρατήσεων που αφορούν το διάστημα μετά την 1η/1/2013. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν στους εμβρόντητους υπαλλήλους, που δεν γνώριζαν πως ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τη διοίκηση του «Μακεδονία Παλλάς», πως δυστυχώς δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για πιο χαμηλό ενοίκιο.

Το «Μακεδονία Παλλάς» λειτουργούσε μέχρι και πρόσφατα κάτω από τη διαχείριση της αλυσίδας ξενοδοχείων του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη διαχείρισή του λόγω της οικονομικής κρίσης, της σημαντικής μείωσης εσόδων, αλλά και του υψηλού μισθώματος, το οποίο μάλιστα είχε διαπραγματευτεί χωρίς αποτέλεσμα με τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην οποία ανήκει το κτίριο. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφάσισε να εισηγηθεί προς το Δ.Σ. του ΙΚΑ την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εισήγηση πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου, ενώ μεταξύ των βασικών όρων της προκήρυξης είναι η δέσμευση του νέου αναδόχου ότι θα αναλάβει την ενοικίαση του ξενοδοχείου για δώδεκα μήνες με μηνιαίο ελάχιστο μίσθωμα 50.000 ευρώ, ότι θα συνεχίσει να απασχολεί στο δωδεκάμηνο τους εργαζομένους που απασχολούννται ήδη στο ξενοδοχείο, αλλά και κατάθεση εγγυητικής επιστολής εξάμηνης διάρκειας, ισόποσης με το εξαπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, η επιλογή ενοικιαστή για το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης θα γίνει σύμφωνα με την καλύτερη οικονομική προσφορά για το υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα.

Η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εύρεση μακροχρόνιου ενοικιαστή έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει διαβούλευση για τα τεύχη δημοπράτησης. Οι εργασίες για την ανέγερση του «Μακεδονία Παλλάς» ξεκίνησαν το 1962 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραχώρησε τον χώρο στο Ταμείο Ασφάλισης των υπαλλήλων ΟΤΕ. Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου έγινε από το γραφείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ενώ το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε από την τεχνική εταιρεία Αλεξίου που το λειτούργησε μέχρι και το 1994, όταν μετά από διαγωνισμό πέρασε στα χέρια του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο της χούντας και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1972.


Το πεντάστερο που φιλοξένησε τεράστιες διεθνείς προσωπικότητες
Φιλοξένησε μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας, γνώρισε λαμπερά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ και κέρδισε τον θαυμασμό αστέρων του κινηματογράφου και της μουσικής. Στις τέσσερις δεκαετίες ζωής και λειτουργίας του το ιστορικό ξενοδοχείο της Νέας Παραλίας αποτέλεσε ορόσημο και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τους διάσημους επισκέπτες της πόλης που το επέλεγαν σχεδόν φανατικά για τη διαμονή τους. Η «χρυσή» λίστα των επωνύμων που πέρασαν έστω και μία νύχτα σε κάποιο από τα 284 δωμάτια και τις υπερπολυτελείς σουίτες του είναι πραγματικά ατελείωτη, όπως άλλωστε και οι μυθιστορηματικές ιστορίες που συνοδεύουν το πέρασμά τους από το «Μακεδονία Παλλάς».

Από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου, με την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό, εκφώνησε την ιστορική ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δύο μόλις μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας και τρεις μήνες πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταπολίτευσης, ενώ μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου στήθηκε η εξέδρα από την οποία μίλησε στους ψηφοφόρους του ο Ανδρέας Παπανδρέου στην προεκλογική μάχη του 1985. Εκεί άλλωστε πραγματοποιούνταν τα υπουργικά συμβούλια της δεκαετίας του '80, οι διαμονές του Ανδρέα Παπανδρέου πριν από τη ΔΕΘ, αλλά και η αναγγελία της ίδρυσης της Πολιτικής Ανοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά.

Φυσικά, στο πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης δεν έχουν μείνει μόνο Ελληνες πολιτικοί, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρίτα Χέιγουορθ, Κατρίν Ντενέβ, Αντονι Κουίν, Τζον Μάλκοβιτς, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ντιέγκο Μαραντόνα, Φέι Ντάναγουεϊ, Κόλιν Φάρελ, αλλά και οι δικοί μας Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Σακελλάριος, Σταμάτης Κόκοτας και Θόδωρος Αγγελόπουλος.


Οταν το «King George» άλλαξε χέρια

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες ο όμιλος Λάμψα των αδερφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη, που έχει στην κατοχή του το ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια», προχώρησε σε μια ακόμα μεγάλη επένδυση αποκτώντας το γειτονικό «King George Palace» που όπως και το «Μακεδονία Παλλάς» ανήκε στην εταιρεία Classical του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Επειτα από συμφωνία με την ιδιοκτήτρια του κτιρίου Eurobank, που οριστικοποιήθηκε στις 26/11/2012, οι αδερφοί Λασκαρίδη εκμίσθωσαν το πολυτελές ξενοδοχείο του Συντάγματος για τα επόμενα δέκα χρόνια, με δικαίωμα να παρατείνουν τη διάρκεια μίσθωσης αρχικά για πέντε χρόνια και ακολούθως για άλλα πέντε χρόνια. Μάλιστα, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι οι εργασίες ανακαίνισης του «King George» και η δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου που θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα της μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας «Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc», στην οποία έχει ανατεθεί και το «Μεγάλη Βρετάννια». 

Το «King George» είχε μισθωθεί μέχρι το 2011 στην εταιρεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, αλλά πέρσι η τράπεζα και η εκμισθώτρια εταιρεία αποφάσισαν να λύσουν το συμβόλαιό τους. Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία του ξενοδοχείου συνεχίστηκε μέχρις ότου οι αδερφοί Λασκαρίδη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκμίσθωσή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο όμιλος Λάμψα, το ετήσιο μίσθωμα θα αποτελείται από ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα και ποσοστιαίο ετήσιο μίσθωμα ανάλογο με τα ακαθάριστα έσοδα, υπολογιζόμενο επί των ακαθάριστων εσόδων του μισθίου και εναλλακτικά επί του αθροίσματος των ακαθάριστων εσόδων των ξενοδοχείων «King George» και «Μεγάλη Βρετάννια».

Τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του «King George» ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '30 όταν κατεδαφίστηκε το παλιό διώροφο σπίτι του πρωθυπουργού Σκουλούδη δίπλα από τη «Μεγάλη Βρετάννια», στην οδό Γεωργίου Α’. Τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου, που εκείνη την περίοδο ήταν στην κατοχή του επιχειρηματία Καλκάνη, πραγματοποιήθηκαν το 1936, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν το «King George» λειτούργησε ακόμη και ως παλάτι. Το 1958 το κτίριο απέκτησε νέα όψη καθώς προστέθηκαν τρεις επιπλέον όροφοι, ενώ το 1988 το ξενοδοχείο αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ξενοδοχεία της Ελλάδος. Επτά χρόνια αργότερα η Τράπεζα Κρήτης εξαγόρασε το κτίριο, ενώ μετά την εξαγορά της το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της Eurobank που το 2001 υπέγραψε σύμβαση διάρκειας τριάντα ετών με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, με δυνατότητα παράτασης για δέκα επιπλέον χρόνια. Στις 31 Μάιου 2004 και έπειτα από εργασίες ανακαίνισης που άγγιξαν τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ το «King George» άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν αναδείχθηκε ως αγαπημένος προορισμός για διεθνείς προσωπικότητες και απέσπασε πλήθος τιμητικών βραβείων και διακρίσεων, όπως αυτή του 2008, όταν διακρίθηκε μεταξύ των εκατό καλύτερων μονάδων του κόσμου από τα «Conde Nast Traveler Gold List Readers Choice Awards».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ


πηγή: ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου