Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού έπληξε τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

ΠΑΝΩ από 10% θα διαμορφωθεί η μείωση στις διανυκτερεύσεις για τη Θεσσαλονίκη το 2012 (χωρίς τους Λίβυους), όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης
Θωμόπουλος. Εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο κ. Θωμόπουλος μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου για την τουριστική διεθνή έκθεση Philoxenia, που θα πραγματοποιηθεί 22-25 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν εξαρτημένη κατά 75%-80% από την εσωτερική αγορά, με συνέπεια η κατάρρευσή της να έχει προκαλέσει αντίστοιχα και καίριο πλήγμα στο συνολικό αποτέλεσμα της πόλης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, ο ίδιος θεωρεί ότι, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, την κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ένα καλό αποτέλεσμα το κλείσιμο του 2012 με 16 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δισ. ευρώ. 

Συμφώνησε δε με την πρόσφατη εκτίμηση του ΣΕΤΕ για τους στόχους του 2013 αναφέροντας ότι το επόμενο έτος θα κλείσει με 17 εκατ. τουρίστες και 11 δισ. έσοδα, καθώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από Βρετανία όπου οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 15%. Για τη Γερμανία ο σχεδιασμός για το 2013 είναι πτήσεις αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2012. «Να μην εκπλαγούμε αν φτάσουμε σε 2-3 χρόνια τους 20 εκατ. τουρίστες» πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο εισροής τουριστών από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). «Εάν λύσουμε το θέμα της βίζας και αυξήσουμε τα visa centers μπορούμε να αυξήσουμε τους τουρίστες από αυτές τις χώρες κατά 5 εκατ. και τα έσοδα αντίστοιχα κατά 5 δισ. ευρώ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στη μόνη χώρα στην οποία γίνεται σοβαρή δουλειά προβολής είναι η Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου