Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται λόγος για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι εσωτερικές διεργασίες στην Εθνική προμήνυαν προετοιμασίες για κάτι μεγάλο, ενώ φαίνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος
είναι ενήμερη για τις εξελίξεις.
Επίσης έχει τεθεί θέμα τριπλής συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ από τους πιστωτές μας. 

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το deal δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο τράπεζες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού. 

Με δεδομένη όμως την ανάγκη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, θεωρείται ότι η έγκριση των αρχών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Σε περίπτωση υλοποίησης της συμφωνίας, δημιουργείται ένας τραπεζικός κολοσσός, με τεράστιο δίκτυο καταστημάτων και σημαντική διεθνή διείσδυση. Το δίκτυο της ΕΤΕ στην Ελλάδα αριθμεί 580 καταστήματα, ενώ της Eurobank περίπου 400. 
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου