Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ

O πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αποδείχθηκε, ότι είχε μικρότερη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με όλους τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ο Ομπάμα κέρδισε στα σημεία,
ωστόσο, δεν είναι βέβαιο τελικά αν η συγκεκριμένη τηλεοπτική αναμέτρηση θα κρίνει τελικά και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και αυτό γιατί, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την Οικονομία, δεν θεωρούνται  αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τελικής επιλογής των Αμερικανών,  εκτός έκτατων καταστάσεων.
Xαρακτηριστικός και ο τίτλος του CNN « Ο Ομπάμα, νίκησε στο debate αλλά αυτό έχει σημασία;»
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN ο Ομπάμα κέρδισε το χθεσινό debate με ποσοστό 48% έναντι 40% του αντιπάλου του.
Κατά τη διάρκεια του debate, o Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίσθηκε πολύ επιθετικός απέναντι στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο του.
Με φράσεις όπως «κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος» ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθύμιζε διαρκώς την στάση των Ρεπουμπλανών για  το Ιράκ προβάλλοντας στον αντίποδα, την τήρηση της υπόσχεσης για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα.
«Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ» ανέφερε.
debate2Καυτηρίασε επίσης τα μπερδεμένα μηνύματα που στέλνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο θέμα του Αφγανιστάν και το πότε θα αποχωρήσουν τελικά τα αμερικανικά στρατεύματα.
«Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι, όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας»
Ο Ομπάμα, σχολίασε επίσης με καυστικό τρόπο τον πρόσφατο χαρακτηρισμό της Ρωσίας από τον
Μιτ Ρόμνεϊ ως τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ γεγονός που είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80» είπε ειρωνικά
Η αποδοχή από τον Ρόμνεϊ θέσεων του Ομπάμα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σχολιάζεται ιδιαίτερα από τους αναλυτές με κάποιους να θεωρούν ότι τον έβλαψε και κάποιους άλλους να θεωρούν ορθή τη στάση αυτή
Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός", αναφέρει η καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University. Ντότι Λιντς.
Στα 90 λεπτά της τηλεοπτικής αναμέτρησης δεν υπήρξε καμία αναφορά για την Ευρώπη ενώ αμφότεροι συμφώνησαν για την υποστήριξη του Ισραήλ και τήρησαν αυστηρή στάση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου