Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μας θέλουν οι Γάλλοι στην ευρωζώνη, δεν μας θέλουν οι Γερμανοί

Μόνο το ένα τέταρτο των Γερμανών θα ήθελε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ή να λάβει επιπλέον βοήθεια από τις χώρες - μέλη της Ενωσης, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα Financial Times και διεξήχθη από το Harris poll. Πιο επιεικείες με την Ελλάδα οι Γάλλοι, ενώ δύο
στους τρεις Αυστριακούς τάσσονται κατά επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα από την ΕΕ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα.
Η δημοσκόπηση του FT / Harris σε 1.000 ενηλίκους στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία έδειξε ότι, ενώ υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης για διάφορες πτυχές της κρίσης της ευρωζώνης, η Ελλάδα ήταν πιο διχαστικό θέμα στις ερωτήσεις. Μόνο το 26 % των Γερμανών πίστευαν Ελλάδα "θα αποπληρώσει κάποτε τα δάνεια διάσωσης της", σε σύγκριση με 77% των Ιταλών και το 57% των Ισπανών. Επίσης, σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών δεν πιστεύουν Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, αρκετά ώστε να απαλλαγεί από τη διεθνή βοήθεια, ενώ το 88 τοις εκατό των Ιταλών και το 70 τοις εκατό των Ισπανών ήταν τουλάχιστον "κάπως σίγουροι" ότι θα μπορούσαν.

Στη Γαλλία, η γνώμη για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο περίπλοκη. Ενώ μόνο το 32 τοις εκατό των Γάλλων ερωτηθέντων πίστευαν ότι η  Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη - σε σύγκριση με 54 τοις εκατό των Γερμανών, κατά το 27 % που πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει - ωστόσο ήταν διστακτικοί ως προς τους Γερμανούς ομολόγους τους να παρασχεθεί στην Αθήνα με επιπλέον βοήθεια.

Μόνο το 25 τοις εκατό των Γάλλων ενηλίκων είπαν ότι πίστευαν πως «άλλα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να κρατήσουν  την Ελλάδα στην νομισματική ένωση, σχεδόν ταυτόσημη με την ανά 26 λεπτά των Γερμανών.
ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Δύο στους τρεις Αυστριακούς τάσσονται κατά επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα από την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. 
Σύμφωνα με την έρευνα σε 500 άτομα της εταιρείας Karmasin για την εφημερίδα Heute, το 39% ήταν απολύτως αντίθετοι, ενώ περαιτέρω 26% δήλωσαν πως τείνουν κατά της παροχής και νέας βοήθειας. Μόλις 12% δήλωναν κατηγορηματικά υπέρ νέας βοήθειας και άλλο 19% ότι τείνουν υπέρ. 
Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Frank Stronach έχει κάνει πάταγο ζητώντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Με την κίνησή του αυτή, οι βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε δημοψήφισμα για τον ρόλο της Αυστρίας στην Ευρώπη.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου