Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!


Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου και να
υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στα ταμεία του κράτους. Με εγκύκλιό του το υπουργείο, τροποποιεί παλαιότερες διατάξεις, σχετικά με τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο και να σταματήσει η παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία στο σύνολό τους φθάνουν πλέον τα 46 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα είτε να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 45 δόσεις, με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων), είτε σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων, με τις δόσεις να ξεκινούν από τα 100 ευρώ.
Τη θέσπιση νέου συστήματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα:

Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο

  • Μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών αρκεί να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (να έχουν περάσει 3 μήνες από όταν έληξαν)
  • Δεν προβλέπεται χρηματικό πλαφόν για την υπαγωγή
  • Ελάχιστη μηνιαία δόση 100 €
Στην πρώτη περίπτωση
  • Έως 45 δόσεις με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% για εφάπαξ καταβολή, 50% για 45 δόσεις).
Προϋπόθεση η άμεση καταβολή όλων των δόσεων σαν να είχε ενταχθεί τον 10ο του 2010 (αν ενταχθεί τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλει 22 δόσεις για να μπορεί να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23).
Στην δεύτερη περίπτωση
  • Έως 48 δόσεις αλλά χωρίς καμία διαγραφή προσαυξήσεων (ανάλογα με την κρίση του εφόρου).
Ένταξη στη ρύθμιση:
  • Παγώνει ενδεχόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
  • Αναστέλλεται πιθανή ποινική δίωξη φορολογουμένου
(Ειδικότερα με σχετική εγκύκλιο τροποποιούνται διατάξεις παλιών νόμων ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για τον διακανονισμό οφειλών προς το Δημόσιο.
Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
ερτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου